070-927 1830 ac@lensbo.se

Jenna Abrams var under en period en av de mest inflytelserika twittrarna i USA och citerades hundratals gången i välrenommerade tidningar och nyhetskanaler. Hon engagerade tusentals följare och deltog i diskussioner om allt från slaveri och segregation till Kim Kardashian.

Saken är bara att hon inte fanns, inte på ”riktigt”. Hon var en avatar producerad av trollfabriken Internet Researce Agency i St Petersburg.

Att något sådant kunde ske kom som en total överraskning för många. Vem och vad kan vi lita på i en digital värld? Text går att fejka. Bild går att manipulera. Men film? Nej inte ens filmklipp går säkra när man med hjälp av djupinlärning kan bygga exakta modeller av en persons munrörelser och därmed lägga vilka ord man önskar i dennes mun.

Välkommen till verkligheten anno 2018. En värld där ingen sanning går säker.

Ovan skriver Kairos Future i sin trendspaning inför 2018 – uppvaknandets år.