070-927 1830 ac@lensbo.se

Snabbtesta din startsidas UX

Snabbtesta din startsidas UX, hur tydlig blir användarupplevelsen?
En femsekunders test beskriver vad en besökare uppfattar på fem sekunder.

Above the fold

Som du säkert redan vet så är det få personer som scrollar ner till slutet på din startsida. Det som du väljer att kommunicera utan att besökaren behöver scrolla kallas ”above the fold” och det är här du ska lyckas få besökaren att vilja klicka vidare, att fortsätta på sin köpresa som i bästa fall leder till ett köp, eller konvertering som vi kallar det för i den här världen.
Om besökaren inte tycker att det känns tydligt nog eller blir nyfiken på fortsättningen så lämnar de sidan och går vidare i sin sökning.
Google analytics ger dig insiktsfull information hur många som väljer att lämna din site utan att gå vidare, bounce rate eller avvisningsfrekvens är ett nyckeltal att jobba aktivt med.

Bounce rate

En kund handlar oftast inte på första besöket och du bör också aktivt jobba med aktiviteter för att få dina besökare att stanna kvar på sidan så länge som möjligt. Och att få dem att återvända.

Så, hur vet du att din startsida är tillräckligt intressant?
Det går ju så klart att jobba med konverteringsoptimering (CRO) men ibland kanske de enklare sätten är de bästa sätten?!

Fråga dina besökare -verktyg

Välj en målgrupp som du känner, eller inte känner och be dem göra en femsekunders test. Det finns så klart verktyg som hjälper dig.

Jag har skapat ett test med fem frågor och det handlar om HM startsida. Det tar 1-2 minuter att delta och är bara menat som en test av ett verktyg.
Till höger ser du länken till testen, och länken till att skapa ditt eget verktyg som i enklaste version inte kostar något.
Jag har som vanligt testat med enklaste och avser att skarpt be mina kunder om synpunkter på min egen e-handelssida.

Med betalversion går det att designa start och tacksida och det går att göra A/B tester på olika layouter. 

 

Länk till testen

Syftet är att du får en känsla för, och en idé hur du kan använda verktyget. Resultatet är inte viktigt och kommer inte användas till något.
Länk till resultatet hittar du här under.

Verktyget jag använde hittar du här: https://app.usabilityhub.com

Resultatet på testen hittar du här: https://app.usabilityhub.com/tests/a9a4077642f7/results