070-927 1830 ac@lensbo.se

Hållbarhet och innvoation

Hållbarhet och innovation handlade morgonens frukostmöte om, det var företagen Cearum och Envima som anordnade.

Hållbarhet

Vi är väl många som häpnat och blivit imponerade av Greta Thunberg som slår de flesta av oss genom att vara påläst kring miljömålen. Lika imponerad och lika bekymrat kan jag bli att vi vuxna inte vet mer. Men det är ju vuxengenerationen kritiken handlar om. Vi bryr oss kanske inte och vill bara att allt ska vara som förr. Hur förändringsbenägna är vi egentligen.

Agenda 2030

Det är hållbarhetsmålen som FN,s 193 länder enades om 2015, Det består av 17 områden där varje område har ett tiotal punkter vad som ska förändras för att vi ska anse att vi lever i en hållbar värld, miljö, samhälle eller organisation. Och detta ska vara uppfyllt 2030. Alltså ett globalt och gemensamt mål. Och vi kan väl inte tro att det är regeringen som ska lösa detta, de kan ju inte ens lösa sig själva 🙂

Vill du också förstå vad hållbarhet är om du vill fördjupa dig mer än bara slänga dig med begreppet som en floskel så tycker jag att du ska läsa på.
Här kan du börja, klicka på respektve mål för att se VAD det innebär.

https://agenda2030delegationen.se/agenda-2030/om-agendan/

Konsumtion och e-handel

Det är naturligt för mig att börja intressera mig för detta område. Det är nr 12 enligt agendan.
Enligt årliga e-handelsrapporter vill ha mer e-handel, snabbare leveranser och gärna hem till dörren eller varför inte innanför dörren?!

Och vi handlar och shoppar enklare via våra mobiler, vi gör tekniska underverk för att höja konverteringsgraden och göra den enkelt att klicka hem beställningar under tiden vi står och har tråkigt i busskön.
Returerna ska vara fria och kartongerna som alla varor skickas i diskuteras sällan.
Bl.a. anger Agenda 2030 att vi ska väsentligt minska vårt avfall, punkt 12.5. Hur lirar det mot e.handeln?

Det är väldigt lätt att förstå vad det står i dessa punkter. Ingen tung byråkratisk svenska utan vanligt språk som en 16-åring begriper.

Innovation

För att lösa dessa mål och framstå som ett företag som tar hållbarhet på allvar så krävs innovativa lösningar och förändring. Nya tankesätt och nya lösningar. Innovation blir det om vi vågar tänka nytt, inte i ledningsgrupper och styrelser utan bland de duktiga medarbetarna som gör jobbet.

Framgång i e-handel

Kanske är det bara företagen som tagit till sig Agenda 2030 på riktigt, inte för att de måste utan för att de vill som kommer att överleva den hårda konkurrens som råder i ett konjunkturkänsligt retail klimat.

Crearum som jobbar med innovation och att facilitera förändringsprojekt hos företag och organisationer. Och Envima som kan hållbarhetsmålen på sina fem fingrar.

 

Tack för inspirationen!