070-927 1830 ac@lensbo.se

Kommer GDPR få genomslag?

Kommer GDPR få genomslag? Hur många gånger har de fått höga böter nu? 
Även Sverige och Datainspektionen har inlett en granskning kring platstjänster som Google använder. 
Kritiken är inte att de använder, snarare att de inte tydligt nog visar på hur medborgare får kännedom av hur de använder din data. 

På Datainspektionens sida kan vi läsa följande; 

”Tisdagen 16 oktober skickade CNIL, den franska motsvarigheten till Datainspektionen, ett brev till Google. Brevet är underskriftet av cheferna för samtliga dataskyddsmyndigheter i EU:s 27 medlemsstater och riktar kritik mot Googles sätt att hantera personuppgifter.

– Det här är första gången som alla dataskyddsmyndigheter i Europa går samman på det här sättet, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

I brevet konstateras att Google inte lever efter vissa av EU:s grundläggande dataskyddsprinciper. Kritiken mot Google består bland annat av att företaget inte tillräckligt informerar alla som använder företagets tjänster om hur deras personuppgifter kan komma att användas. Företaget ger heller inte användarna kontroll över hur deras personuppgifter från olika Google-tjänster samkörs. Dessutom är man kritisk till att företaget inte vill tala om hur länge insamlade personuppgifter kommer att sparas”

Länk 

Det är ju inte så enkelt att Google får böter, och betalar böter. De processar kring kritiken och det kommer ta tid. Men det blir spännande att se vad som händer i framtiden.